Wat betekent fefco?

Kartonnen dozen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Dit kan soms wat verwarring veroorzaken. In de dozen business zijn daarom dan ook standaard modellen opgenomen. Deze modellen worden fefco genoemd. Fefco is een nummerssysteem waarmee alle dozenfabrikanten een nummercode aan de dozen die ze maken hangen. Deze codes zijn bij elke leverancier hetzelfde wereldwijd.

Afkorting fefco

Fefco staat voor: Fédération Européene des Fabricants de Carton Ondulé. Dit is de franse vertaling voor: Europese Federatie van Golffrabikanten. Zoals hierboven al werd aangegeven blijkt hieruit dat deze codes dus internationaal bekend zijn.

Veel voorkomende fefco’s

De meest voorkomende fefco is de fefco 0201. Dit is de amerikaanse vouwdoos. De amerikaanse vouwdoos is een doos die je aan twee kanten kunt openen en dus ook aan twee kanten kan dicht tapen. De doos is voorzien van vier flappen aan elke zijde. Deze vier flappen kun je naar binnen vouwen. Er is bij deze doos geen onder of bovenkant, omdat beide zijdes hetzelfde zijn.

Een andere fefco die veelvuldig wordt gebruikt is de fefco 0427. Een brievenbusdoos is bijvoorbeeld een fefco 0427. Deze doos wordt plano geleverd en zul je nog in elkaar moeten vouwen. Een brievenbusdoos is snel verzendklaar, doordat je deze makkelijk op zet, vult en dicht vouwt doordat deze is voorzien van scharnierende kleppen. Deze doos door de brievenbus en wordt daarom dan ook veelvuldig gebruikt door webshops.